pohár JmKFS Ratíškovice - Bzenec 0:2

04.09.2014 09:16

Bzenci pomohlo k postupu rozestavení jako od kouče Paličky

 

Ratíškovice – Souboj dvou týmů hrající poslední zápasy ve velmi dobré formě dopadl lépe pro favorita. Fotbalisté Bzence se po třech venkovních výhrách v řadě radovali i ve druhém kole Krajského poháru FAČR, když na hřišti v Ratíškovicích zvítězili 2:0. Slovan nasměroval za postupem do jarního čtvrtfinále v devětadvacáté minutě Roman Andrýsek, pojistku přidal v závěru utkání David Šmahaj, který proměnil penaltu nařízenou za faul Machaly na Zůbka.

  
Středeční utkání ukázalo divákům, jak moc velký rozdíl v současnosti je mezi předním týmem krajského přeboru a první A třídy. I když oběma okresním celkům scházelo v pohárovém duelu několik tradičních opor, s absencí klíčových hráčů se lépe vypořádali Bzenečtí.

Svěřenci trenéra Richarda Hrotka hlavně v prvním poločase ukázali svoji sílu, když soupeře z nižší soutěže jednoznačně přehráli. Pokud by hráči Slovanu byli v koncovce důslednější, mohlo být rozhodnuto už před poločasem. Takto Ratíškovice téměř celé utkání živily šanci na zvrat a případný postup. Dál jde ale nakonec účastník krajského přeboru.

„Hosté vyhráli zcela po zásluze. Bzenec byl od první minuty lepší a na hřišti hlavně v prvním poločase dominoval. My jsme naopak prvních třicet minut byli úplně mimo. Vůbec jsme nestíhali. Po přestávce jsme se sice zlepšili, ale kromě jedné příležitosti jsme nic neměli. Soupeř měl gólových šancí mnohem víc. Při nich nás podržel brankář Horecký," zhodnotil pohárové střetnutí ratíškovický kouč Petr Kopl.

Trenér Baníku postrádal proti Bzenci útočníka Vacenovského, záložníky Kordulu s Tomášem Kotáskem a Lukášem Koplíkem. Pouze na lavičce byl Vrba. Prostor tak kromě pěti hráčů divizních Mutěnic dostal i uzdravený forvard Michal Voříšek nebo méně vytížení hráči. „Zápas ukázal rozdíl mezi špičkovým týmem krajského přeboru a námi. Pro některé naše hráče byl Bzenec až příliš silný soupeř," řekl Kopl.

Zdaleka kompletní však nebyl ani Slovan. Hostům oproti poslednímu mistrovskému utkání ve Znojmě scházeli Škodík, Horák či Pyclík. Až ve druhém poločase do hry zasáhli Lejsal s Kasalou. „Neměl jsem k dispozici tolik hráčů jako v neděli, takže jsme hráli systémem, který jsme pod trenérem Paličkou praktikovali v Ratíškovicích ve druhé lize. Nebyl to záměr, ale spíše nutnost, protože mi chyběli některé typy a navíc jsem nechtěl dávat méně vytížené kluky do pozic, na které nejsou zvyklí," prohlásil hostující trenér Richard Hrotek.

Slovan v rozestavení se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky Baník v poli jasně přehrával. Hosté se ovšem ve finální fázi a koncovce předháněli v nepřesnostech. Bzenec dvakrát zahrozil Zůbkem. Jeho první ránu z trestného kopu odvrátil Machala a další nebezpečný pokus vytěsnil pozorný gólman Horecký na roh. Střely Šifela a Šmahaje šly zase mimo.

Favorit si v úvodní části vytvořil velké množství standardních situací a rohů. Některé centry a rány odvrátili domácí hráči pouze se štěstím. Baník odolával náporu protivníka téměř půl hodiny. Pak však propálil Andrýsek vše, co mu stálo v cestě, a bylo to 0:1.

Výkon Ratíškovic v první půli zůstal za očekáváním. Domácí zahrozili před přestávkou pouze jednou. Povedenou střelu Lamáčka vytěsnil brankář Zeman na roh. „První poločas měl z naší strany kvalitu. S ním jsem byl spokojený. Ve druhé půli jsme se malinko zhoršili, přesto jsme si vytvořili několik příležitostí," pronesl Hrotek.

Jeho tým mohl svůj těsný náskok po změně stran několikrát pojistit, ale Zůbka vychytal Horecký a ránu střídajícího Kasaly zblokovala domácí obrana. Další tutovku pak zazdil Paták.

Slovan definitivně uklidnil až Šmahaj. Bývalý ligový záložník proměnil v 87. minutě penaltu nařízenou za podražení Zůbka. Penaltový mág Horecký neměl proti přesné Šmahajově ráně nárok.

Baník na zvrat neměl, i když trestný kop střídajícího Vrby málem skončil v hostující síti.

Fotbalisté Bzence si díky výhře 2:0 zajistili účast v jarním čtvrtfinále. I když se hráči Slovanu o jeden krok přiblížili finále, kouč Hrotek radostí neskákal. „Na jedné straně jsme spokojení s postupem, na druhé straně máme starosti navíc. Čeká nás totiž další zápas ve středu, což je pro nás problém," uvedl bzenecký kormidelník. „Pokud bych měl v týdnu k dispozici stejný kádr jako o víkendu, poháru bych se nebál. Takto je to pro nás náročné," dodal Hrotek.

Krajský pohár FAČR, 2. kolo

FK Baník Ratíškovice – Slovan Bzenec 0:2 (0:1)

Branky: 29. Roman Andrýsek, 87. David Šmahaj z penalty.

Rozhodčí: Hovorka – Paulík, Blažek (Hulcký).

Bez žlutých karet.

Diváci: 120.

Ratíškovice: Horecký – Dobeš (75. Mačuda), Machala, Varmuža, Vydařilý – Bíza (67. Vrba), P. Kotásek, Lamáček, Kundrata (46. Macek) – Bábíček (75. Kopl), M. Voříšek.

Bzenec: Zeman – M. Dulovecz, Vybíral (46. Lejsal), Valenta (55. Kasala) – Zůbek, Radmil, Šmahaj, Šifel, Andrýsek – Knotek, Paták.

 

Kontakt

FK Baník Ratíškovice

sekretář oddílu:
Jan Toman
Sportovní 1310
Ratíškovice
69602

+420 775 877 154

- - IS  FAČR - -

  vyhledávání soutěží

  

 

        

     obec Ratíškovice