Ratíškovická rezerva porazila na stadionu ve Veselí nad Moravou favorizované Hovorany

29.05.2014 10:46

Sen o double je pryč. Okresní pohár vyhrály Ratíškovice

Ratíškovická rezerva porazila na stadionu ve Veselí nad Moravou favorizované Hovorany 3:2 a ovládla další ročník okresního poháru.

Ratíškovická rezerva porazila na stadionu ve Veselí nad Moravou favorizované Hovorany 3:2 a ovládla další ročník okresního poháru. Autor: DENÍK/Libor Kopl

dnes 09:54

Veselí nad Moravou – Velké věci mohou dokázat i podceňované týmy, což na zrekonstruovaném stadionu ve Veselí nad Moravou potvrdila i ratíškovická rezerva. Béčko Baníku nesložily v dramatickém finále okresního fotbalového poháru ani dvě rychlé branky mladých kanonýrů Ondrouška a Grdiny.

 
 

Svěřenci končícího trenéra Jiřího Voříška sice byli po čtvrthodině hry na odpis, ale nakonec po senzační výhře 3:2 zvedli nad hlavu trofej pro vítěze atraktivní a finančně dotované soutěže. Obrat dokonal v 89. minutě střídající Jiří Imrich.

Jedenadvacetiletý mladík byl na trávníku přesně deset minut, když se k němu po standardní situaci Zdeňka Petrů odrazil balon a Voříškův žolík zblízka dostal balon za nešťastného gólmana Vykydala. „Vyšlo nám střídání," usmíval se ratíškovický kouč, který poslal Imricha na hřiště s defenzivními úkoly.

Vysoký mladík ale nakonec vyrovnaný duel rozhodl. „Všichni jsme šťastní, že jsme pohár vyhráli. Pro Ratíškovice je to další úspěch. Klukům moc děkuji za předvedený výkon," prohlásil Voříšek.

Jeho tým vstoupil do finále mizerně. Už ve 3. minutě překonal dorostence Tomana kanonýr Ondroušek. Ratíškovická defenziva byla na začátku střetnutí hodně průchozí.

V 15. minutě zvyšoval Grdina střelou pod břevno na 2:0. „To, co jsme v kabině řekli, kluci na hřišti vůbec nedodrželi. V úvodu utkání jsme udělali hrubé chyby a po brejcích jsme dostali dvě branky," zlobil se Voříšek.

V té době by si na Baník nikdo nevsadil. „Nebylo to nic příjemného. Za stavu 0:2 jsme to měli velmi těžké. Museli jsme až do konce utkání tvrdě dřít, abychom výsledek zvrátili. Pořád jsem věřil, protože od patnácté minuty jsme byli lepší," řekl kapitán Ratíškovic Michal Voříšek.

Naopak Zemas byl v té době na koni. „Po dvou rychlých gólech to vypadalo, že utkání rozhodneme hned na začátku. Místo toho, abychom přidali další branky, jsme však přestali hrát fotbal a začali chodit," uvedl šéf Hovoran Vlastimil Podivínský.

Zemas byl hodně nebezpečný. Josef Šurýn pálil z dobré pozice mimo. Ratíškovická rezerva se rozbíhala hodně pozvolna. Zadák Michal Vacenovský střílel po jednom z rohových kopů vedle, s centrem Nováka si zase poradil Vykydal.

Mladý gólman poprvé inkasoval až ve 43. minutě, kdy po nepříliš prudké ráně snížil levý bek Petrů. Baník po vstřelené brance ožil. Vyrovnat mohl v závěru prvního poločasu Kováč, který střílel z úhlu do boční sítě.

Zkušený slovenský záložník se gólu dočkal až na začátku druhé půle. Kováčova přesná rána přesně zapadla k levé tyči. „Dost nám pomohl kontaktní a vyrovnávací gól. Ještě za nepříznivého stavu jsme se dokázali semknout. V závěru už nám docházely síly," pronesl Jiří Voříšek.

Béčko Baníku za stavu 2:2 viditelně ožilo. Tečovanou dalekonosnou ránu Tomana s námahou vyrazil gólman Vykydal na roh.

Hovorany už nebyly ve druhém poločase tolik nebezpečné. Rozhodnout mohl Ondroušek. Jeho pumelici odvrátil stoper Machala hlavou na roh. Rozuzlení nakonec přinesla 89. minuta, kdy míč za brankovou čáru dopravil střídající Imrich. Zemas už odpovědět nedokázal, a tak mohla vypuknout v ratíškovickém týmu nefalšovaná euforie.

Šampaňským se však na trávníku ani v hledišti nestříkalo. „Máme radši kořalku a víno," smál se Michal Voříšek. „Ne že bychom s vítězstvím nepočítali, ale nic dopředu jsme neplánovali ani nechystali. Do zápasu jsme šli s pokorou a respektem k soupeři, který byl favoritem. Do Veselí jsme ale jeli vyhrát," pronesl kouč Baníku.

Ratíškovice obdržely od představitelů OFS Hodonín dvacet tisíc korun. Polovinu částky si nechalo vedení slováckého klubu, zbytek dostali hlavní aktéři. „Něco propijeme večer a zbytek necháme na ukončenou," plánoval Jiří Voříšek

Ten chce ještě béčko Baníku zachránit v okresním přeboru. Po dalším nesnadném úkolu pak může osmačtyřicetiletý lodivod v klidu skončit. „Už jsme se o tom s vedením klubu bavili. Mám dost práce a trénování zabírá hodně času. Nemohu dělat všechno," řekl Voříšek.

Hovorany po třech dnech utrpěly další těžkou porážku. Lídr přeboru v neděli prohrál na hřišti druhých Uhřic 1:3, ve středu zase nezvládl finále okresního poháru.

Zemas se dostal do finále oblíbené soutěže potřetí, ale podruhé odešel ze hřiště jako poražený.

Letos navíc nezopakuje zisk double z loňského roku. „I když okresní pohár pokaždé bereme vážně a jsme rádi, že se dostaneme co nejdál, finále poháru je vždycky nějaká nadstavba. Porážka nás všechny mrzí. Na druhé straně pořád je to jenom sport. Divákům se musel zápas líbit," uvedl Podivínský.

Zemas však v této sezoně odehrál několik lepších utkání. „Po přestávce to bylo z naší strany opatrné. Nakopávali jsme dlouhé balony, což nám nevyhovovalo. Nikdo z hráčů na sebe nevzal zodpovědnost," pravil Podivínský.

Hovorany přijely do Veselí nad Moravou podpořit několik desítek fanoušků, kteří se na cestu vyzdobily vlajkami, dresy a šálami.

„V Kyjově by bylo ještě více našich příznivců. Chápeme ale, že kdyby se do finále dostala mužstva z Veselka, třeba Lipov nebo Vnorovy, bylo by to pro ně zajímavější," říká Podivínský.

Letošní finále bylo stejně jako v předchozích letech důstojným zakončením okresního poháru. „Pořadatelsky to bylo dobře zvládnuté. Žádný rozdíl oproti předchozím ročníkům jsem nezaznamenal," dodal Podivínský, který prozradil, že si deset tisíc korun napůl rozdělí výbor a hráči.

Finále okresního poháru: TJ Zemas Hovorany – FK Baník Ratíškovice 2:3 (2:1)

Branky: 3. Tomáš Ondroušek, 15. Lukáš Grdina – 43. Zdeněk Petrů, 49. Peter Kováč, 89. Jiří Imrich. Rozhodčí: Vymyslický – Veselý, Hulcký (Vavřinová). Žlutá karta: Grdina (Hovorany). Diváci: 300.

Hovorany: Vykydal – Škrobák, Košulič, Z. Šurýn, Hajný – Herzán, J. Šurýn, Hudec, Stehlík (74. Válek) – Ondroušek, Grdina.

Ratíškovice B: Toman – P. Kordula, Machala, M. Vacenovský, Petrů – Šimek (83. J. Kotásek), Toman, M. Voříšek, Kováč – T. Vacenovský (90. A. Kordula), Novák (79. Imrich).

 

Kontakt

FK Baník Ratíškovice

sekretář oddílu:
Jan Toman
Sportovní 1310
Ratíškovice
69602

+420 775 877 154

- - IS  FAČR - -

  vyhledávání soutěží

  

 

        

     obec Ratíškovice