Mutěnice - Baník Ratíškovice

09.06.2014 09:42

Oslavy bez gólů. Oslabené Mutěnice braly v derby i bod

 

Mutěnice – Fotbalisté Mutěnic doma bodovali i v posledním patnáctém zápase letošního ročníku krajského přeboru. Vinaři nenašli za celou sezonu před vlastním publikem přemožitele. Pod Búdama v pátek neuspěly ani o záchranu bojující Ratíškovice, které i po bezbrankové remíze musí čekat na výsledky z divize D.

 
 
 

Právě do čtvrté nejvyšší soutěže po osmi letech míří Mutěnice. Celek z Hodonínska převzal před derby s Baníkem pohár pro vítěze krajského přeboru. Svůj triumf ale svěřenci trenéra Petra Zemánka další výhrou nestvrdili. Vinaři ve značně oslabené sestavě s okresním rivalem pouze remizovali 0:0.

„Už se lepšíme a v posledním domácím zápase neprohráváme," vtipkoval po předehrávaném utkání 27. kola domácí kouč Petr Zemánek, který narážel na nepovedené duely s Rohatcem a Ivančicemi.

Pro trenéra Mutěnic bylo těžké hráče namotivovat. Vinaři si totiž postup zajistili s velkým předstihem a ve středu navíc vyhráli krajský pohár FAČR. „I když nám o nic nešlo, chtěli jsme v derby uspět a vyhrát. Navíc jsme hráli v kombinované sestavě, ale na to se nechci vymlouvat. I další kluci ukázali, že na krajský přebor mají," pronesl Zemánek.

Ratíškovický rodák, který bydlí v sousedních Vacenovicích, proti svému bývalému klubu postrádal hned několik opor. Favoritovi v derby scházeli marodi Koštuřík s Trávníkem a potrestaný bek Vydařilý. Pouze na lavičku usedli Varmuža s Benešovským. „I když jsme doma dva body ztratili, jsem hlavně rád, že jsme neprohráli a s fanoušky se rozloučili alespoň remízou," prohlásil Zemánek.

Ten byl rád, že se nakonec nenaplnily fámy o tom, že by Mutěnice měly Ratíškovicím body nechat. „Spekulace jsem zaslechl. Navíc jsem z Ratíškovic a v Baníku jsem prožil většinu kariéry. Tyto věci jsme ale nikdy nedělali a ani nikdy dělat nebudeme. Chtěli jsme vyhrát, i když na druhé straně by mi bylo líto, kdyby Ratíškovice sestoupily. Přeji jim, aby se udržely v přeboru," uvedl Zemánek.

Jeho tým neměl převahu pouze v hledišti, ale také na hřišti. Mutěnice byly od začátku aktivnější, ale do vyložených šancí se za devadesát minut nedostaly. V prvním poločase měl nejblíže ke gólu Baťa, který ale nedokázal do branky usměrnit centr Chromečka. Se střelou Holešinského si zase poradil gólman Doležal.

Baník hrající s pěti záložníky a jedním útočníkem byl vpředu téměř neškodný. Po zaváhání mladého beka Pavelky přesto mohl skórovat Lukáš Koplík. Hostující středopolař ovšem nedokázal trefit odkrytou branku soupeře.

Ve druhém poločase zajímavých situací přibylo. Žádný převratný fotbal se ale Pod Búdama v pátek nehrál. Hosté se nikam nehnali, vinaři jen marně dobývali nepropustný val protivníka.

Poklidnou pasáž přerušila pouze rána Závorky do břevna.

Ratíškovice byly nejblíže ke gólu v 52. minutě. Kordula ale nedokázal vyběhnutého brankáře Šupu přehodit. Mírovský zase mířil po rohovém kopu vedle. Rozhodnout mohl v závěru utkání Holešinský. Ten však mířil po rohu Závorky v záklonu nad. „V první řadě chci pogratulovat Mutěnicím k vítězství v krajském přeboru. Klobouk dolů za to, co v tomto soutěžním ročníku předvedli. Přeji jim, aby se jim i v divizi dařilo," řekl hrající kouč Baníku Petr Vybíral.

Ten to měl v souboji dvou bývalých ratíškovických spoluhráčů hodně složité. „Věděli jsme, do čeho jdeme. I když soupeř hrál v mladší sestavě, přesto byl favoritem. Kádr Mutěnic je úplně někde jinde než ten náš. Jinak náš výkon byl obrazem situace, ve které se momentálně nacházíme. Teď prostě na víc nemáme," pronesl Vybíral.

Hostující kormidelník remízu bral. „Jsem spokojený hlavně s nulou na kontě," řekl Vybíral. „Domácí měli po celý zápas více ze hry. My jsme se za celé utkání k ničemu nedostali. Zabezpečili jsme obranu a věřili, že nám vyjde nějaký brejk nebo standardní situace. I bod totiž pro nás může mít cenu," přidal.

Ratíškovice jsou v krajském přeboru čtrnácté. Pokud na tomto místě zůstanou i po posledním kole a z divize D spadnou dva jihomoravské týmy, vrátí se po roce do první A třídy. „Věřit musíme do posledního kola, do závěrečního hvizdu. Uvidíme, jak dopadnou víkendové zápasy. Hlavně záleží na výsledcích divize," připomněl Vybíral.

Jeho tým v sobotu čeká derby s posledním Kyjovem. „Soupeř má mladý a běhavý tým, který v poslední době uhrál slušné výsledky. Pro nás to určitě bude těžké utkání. Protože pokud nám ještě o něco půjde, může hrát velkou roli psychika," pronesl Vybíral.

I když tři stovky diváků neviděly oku lahodící podívanou, domácí příznivci se i tak bavili. Vedle trávníku dopadla modrá a červená dýmovnice, v závěru utkání se navíc ozývaly i rachejtle a petardy. Každý návštěvník utkání navíc dostal ke vstupence pivo. Ke slosovatelnému zpravodaji se zase rozdávali i koláčky. „Bylo to důstojné zakončení mimořádného ročníku," pronesl šéf Mutěnic Petr Blaha, který stejně jako hráči, členové realizačního týmu a další funkcionáři navlékli žluté triko s nápisem double.

Postupové oslavy si vychutnal i Karel Růžička mladší. Sedmnáctiletý dorostenec si v derby s Ratíškovicemi odbyl svoji premiéru mezi muži.

FK Mutěnice – FK Baník Ratíškovice 0:0

Rozhodčí: Štipčák – Volf, Jelínek (Lasovský). Žluté karty: Bíza, Holešinský – Mírovský, Kotásek. Diváci: 300. Mutěnice: Šupa – Pavelka (83. Stávek), Chromeček, Kupčík, Lamáček (52. Benešovský) – Holešinský (89. Hanák), Bíza, Hromek, Závorka – Čepil (86. Varmuža), Baťa (78. Růžička). Ratíškovice: Doležal – Macek, Vybíral, Kotásek, Mírovský – Šimek, Koplík, Mačuda (46. Hozák), M. Kordula, Petrucha – Vacenovský (90. Toman).

 

Autor: Libor Kopl

Kontakt

FK Baník Ratíškovice

sekretář oddílu:
Jan Toman
Sportovní 1310
Ratíškovice
69602

+420 775 877 154

- - IS  FAČR - -

  vyhledávání soutěží

  

 

        

     obec Ratíškovice