Žáci Ratíškovic si společně s Dubňany zahrají krajský přebor.

05.06.2017 10:41

Žáci Ratíškovic si společně s Dubňany zahrají krajský přebor. Po 11 letech

Ratíškovice, Dubňany – Před jedenácti lety nastupoval v krajském přeboru starších žáků ještě jako hráč, v příští sezoně povede ve stejné soutěži společné družstvo Dubňan a Ratíškovic jako kouč. Fotbalista divizního Bzence Jakub Bábíček se ve čtyřiadvaceti letech dočkal největšího trenérského úspěchu, když společně s kolegou Jaroslavem Munzarem a svými svěřenci slavil triumf v I. třídě skupině C.Sdružené družstvo Ratíškovic a Dubňan ovládlo tabulku se čtyřbodovým náskokem před druhými Mutěnicemi.

Společné družstvo Ratíškovic a Dubňan vyhrálo I. třídu skupinu C starších žáků a postoupilo do krajského přeboru

Své prvenství stvrdilo v předposledním zápase proti kyjovskému béčku, které na umělé trávě dubňanského Baníku zdolalo 3:2. Sobotní výhra nad Novosedly byla jen sladkou tečkou za úspěšným tažením. „Je to velký úspěch. Krajský přebor žáků se do Ratíškovic vrací po jedenácti letech. Naposledy to hrál náš ročník 1993, který tehdy obsadil čtvrté místo. Kluci bohužel v další sezoně sestoupili. Nyní jsme zpět,“ říká trenér společného družstva Ratíškovic a Dubňan Jakub Bábíček.

Mladý trenér přiznává, že postup do vyšší krajské soutěže byl předsezonním cílem, nikoliv dílem náhody. „Tato třída pro nás byla nedostačující. Třikrát jsme vyhráli 11:0, jednou 9:0. Právě tyto výsledky hovoří za vše,“ prohlásil Bábíček.

Jediným pořádným soupeřem vítězného celku byly sousední Mutěnice, které okresnímu rivalovi připravily jedinou porážku v sezoně. „V domácím podzimním zápase jsme doplatili na neproměňování šancí. Na jaře už se ukázalo, kdo je lepší. V Mutěnicích jsme vyhráli jasně 3:0 a ještě mnoho dalších šancí jsme zahodili,“ vrací se k nedávnému střetnutí Bábíček.

Známý okresní útočník se mohl opřít především o mladého kanonýra Michaela Kunku. Mladý forvard se v patnácti zápasech blýskl osmadvaceti góly. Nikdo lepší v krajské soutěži letos nebyl. „Míša šel výkonnostně hodně nahoru. Pochválit ale musím všechny kluky nejen za předvedené výkony, ale i přístup. Pravidelně na trénincích jsme měli čtrnáct hráčů, což je super,“ těší Bábíčka.

Společný žákovský tým Ratíškovic a Dubňan se v sezoně připravoval dvakrát týdně. První půlrok slovácký celek absolvoval v Ratíškovicích, konec podzimu, zimu i jarní část sezony strávil v dubňanském areálu. „Klukům dost pomohla kvalitní zimní příprava. Trénovali jsme na umělé trávě i v hale. Důležité bylo také soustředění na Javorníku, kde jsme za čtyři dny naběhali více než čtyřicet kilometrů. Díky tomu jsme soupeře přehráli fotbalovostí i fyzicky,“ tvrdí Bábíček.

Složit jeden výborný tým ze dvou rozbitých družstev ovšem nebylo jednoduché. „Měli jsme obrovskou výhodu v tom, že rok předtím hrály Dubňany pouze okresní přebor a Ratíškovice krajskou soutěž. Bohužel tehdy hodně kluků odešlo do Hodonína a Ratíškovicím zbylo pouze šest hráčů. Kvůli případné pokutě za nedohrání soutěže jsme tam na střídavý start uvolnili pět kluků z Dubňan. Skončili jsme předposlední, soutěž se taktak zachránila. Kluci si ale na sebe zvykli a od léta jsme neměli problém se začleněním kluků do kádru,“ říká Bábíček.

Vyšší soutěž ovšem klade větší nároky, takže nováček krajského přeboru se bude od léta připravovat třikrát týdně. „Čeká nás devět brněnských týmů. Bude to mnohem náročnější, ale dá se to zvládnout. Kluci i rodiče s postupem souhlasí,“ připomíná Bábíček.

Právě vzorné spolupráce se svými svěřenci i jejich rodiči si mladý trenér nejvíce považuje. „Samozřejmě kluci jsou puberťáci, takže se s nimi musí pracovat trochu jinak,“ usmívá se.

„Rodiče ale zaslouží obrovský dík a pochvalu. Kluky podporují, žádná nevraživost mezi nimi není. Naopak, rodiče nám ve všem vycházejí vstříc. Moc jim děkuji za celoroční spolupráci,“ prohlásil starší syn bývalého fotbalisty Vacenovic a současného delegáta moravských a krajských soutěží.

I když se vedení Ratíškovic a Dubňan domluvilo na pokračující spolupráci, musí se po dalších hráčích poohlédnout jinde. Ani dva přední okresní fotbalové kluby Hodonínska totiž momentálně nedají dohromady dvě žákovská družstva. „Je to tristní, ale taková je bohužel realita,“ krčí rameny Bábíček.

„Na příští sezonu máme jedenáct starších žáků, takže družstvo chceme doplnit o pět až šest šikovných kluků z okresního přeboru, které postupně vyzkoušíme. Snad u nás vydrží,“ přeje si mladý kouč.

Osm kluků ročníku 2002 vychází do dorostu, z vítězné party zůstává v kádru pouze čtyři hráči ročníku 2003. „Věřím, že na krajský přebor dáme dohromady velmi solidní tým,“ doufá Bábíček, který žáky vedl společně s Jaroslavem Munzarem. Vedoucím družstva byl Jiří Duda.

Mladší žáci Ratíškovic a Dubňan, kteří jsou druzí za Hustopečemi, zase trénoval Michal Jurkovič, který se příští rok přesune ke starším žákům. Munzar by měl mít na starosti mladší dorost.

Vítěz I. třídy starších žáků skupiny C postup oslaví v sobotu 23. června, kdy je programu akce s rodiči. „Kluci si zahrají fotbal proti spolupracovníkům trenéra Munzara z firmy Gama Ocel, která nám zasponzorovala trika na trénování i reprezentaci oddílu. K tomu si dáme dobré jídlo a nějaké pití,“ uzavírá Bábíček.
Zdroj: https://hodoninsky.denik.cz/fotbal_region/zaci-ratiskovic-si-spolecne-s-dubnany-zahraji-krajsky-prebor-po-11-letech-20170603.html

 

Kontakt

FK Baník Ratíškovice

sekretář oddílu:
Jan Toman
Sportovní 1310
Ratíškovice
69602

+420 775 877 154

- - IS  FAČR - -

  vyhledávání soutěží

  

 

        

     obec Ratíškovice